Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Muzikál Starci na Chmelu

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Obsah
Úvod
- filmová předloha
- divadelní zpracování
Děj muzikálu
- hlavní postavy
- setkání Hanky s Filipem
- ztrácející se věci
- oslava Honzových narozenin
- vyhazov ze školy
Hudba v muzikálu
Obrázky
- hanka tancuje s Honzou
- starci na chmelnici
- učitelka a předsedová
- závěrečná děkovačka
Autoři a obsazení
- autoři
- obsazení
Závěr

Úvod
Od chvíle, kdy byl uveden v život první český filmový muzikál Starci na chmelu, uběhlo již více než pětatřicet let. V době svého vzniku si získal srdce tisícovek návštěvníků kin a čas ukázal, že jeho obliba nebyla vázána pouze na léta šedesátá. Postupně dorůstaly nové a nové generace mladých diváků, které tento film nepřestával okouzlovat.

Protože film se nám opravdu líbil, šli jsme tento leden s rodinou na muzikál Starci na chmelu. Okouzlila nás půvabná a chytlavá hudba, kvalitní herecké výkony, nápadité choreografie a také dobře zpracovaný nadčasový příběh. Tento muzikál už má za sebou 100 repríz a hraje se v pražském divadle Milénium.

Děj muzikálu
Stejně jako ve filmu tady vystupují tyto hlavní postavy: Hanka a Filip, frajer Honza, soudružka učitelka, předseda a předsedová a zbytek třídy.

Muzikál začíná na jedné z večeří po celodenní brigádě na chmelnici. Všichni stojí ve frontě na jídlo, když tu příjde Hanka, všechny předběhne a vezme si od předsedové jídlo. Když odchází, Honza jí podkopne nohu a ona si na sebe vylije polévku. Filip vyběhne a začne se prát s Honzou. Rvačku musí rozrhnat až učitelka. Hanka naštvaně odejde si vyprat šaty. Filip se rozhodne nebydlet ve velkém pokoji s ostatními ve spacáku a zařídí si na půdě vlastní pokoj. Tam ho náhodou objeví Hanka. Filip nejdřív neví co říct a pak jí začne číst z jeho oblíbené poezie. Hanka usne a zdá se jí o Filipovi. Filip se do Hanky taky zamiluje.

Další den všechny svolá předseda a oznámí jim, že někdo krade věci ze zařízení domu včetně starobylých hodin a vždy tam nechá lísteček: "Jen jsem si to půjčil. Vrátím". Dělá to Filip, který mlčí, a nikdo jiný se k tomu taky nepřizná. Když další den jde Hanka za Filipem, uvidí jí holky a sledují ji až do Filipovy skrýše. Filipovi vytknou, že oni se tam dole musí mačkat, a on si tady žije v pohodlí (za to ho hodí do kádě) a Filip je přemluví, aby to hlavně neříkali vedoucím. Hanka upadne mezi holkami v nelibost a tak příští noc spí na půdě u Filipa ve spacáku. Filip se snaží, ale k ničemu nedojde.

Další den je oslava narozenin Honzy, na které Honza dostane dort za nejvíc košů chmele za všech. Honza uspořádá diskotéku, kam jde i Hanka s Filipem. Honza s Hankou tancuje a zamiluje se do ní také. Filip z diskotéky odejde. Honza se snaží přesvědčit Hanku, aby ho milovala, ale ona je věrná Filipovi. Honza se svými kamarády se tedy pokusí Hanku s Filipa vymlátit, ale Hanka ho zachrání. Honza je naštvaný, a tak hodí předsedovi do okna kámen s papírkem: "Nevíte kolik je hodin? Zeptejte se Filipa na půdě."

Předseda s učitelkou se tedy vydají na půdu a zastihnou tam Filipa a Hanku, která se myje v kádi. Učitelka oba seřve, pošle je domů a vyhodí je ze školy. Zamilovanému páru to ale vůbec nevadí...

Hudba
Hudba v muzikálu je skutečně krásně nazpívaná herci muzikálu - zvláště Lucií Vondráčkovou. Všechny písničky jsou z filmové verze, které jsou od Jiřího Bažanta, Jiřího Maláska a Vlastimila Hály. Protože měly ve své době velký úspěch, většina písniček jsou známé. Například o písni Bossa Nova jsem ani nevěděl, že je z tohoto muzikálu. Všechny písničky, které v muzikálu zazněly jsou: Chmel je naše zlato, Život je kolotoč, Kdyby sis oči vyplakala, Do gala, Den je krásný, Bossa nova, Hodný host, Milenci v texaskách, Život je bílý dům.

Na pozadí stránky vám hrála skvělá písnička Milenci v texaskách. Jestli nehrála, můžete si ji pustit zde

Obrázky

Autoři a obsazení
Nejdřív něco o autorech: Divadelní úprava: Jiří Janků, Režie: Petr Kracik, Choreografie: Ivanka Kubicová, Hudební aranžmá: Jiří Vondráček, Jan Soukup, Jakub Zahradník, Hudební nastudování: Jiří Pospíšil, Jakub Zahradník

A teď herci: V roli předsedové se přestavily Jaroslava Obermaierová a Jitka Smutná, předsedu skvěle hráli Rudolf Hrušínský, Bohumil Klepl a Václav Sloup, přísnou profesorku ztvárnila Ivana Chýlková, Jana Švandová, Jitka Asterová a Ivana Wojtylová, krásnou Hanku hrály Lucie Vondráčková, Linda Stránská a Natálka Kocábová, roli nevyzpytatelného Filipa si zahráli Michal Kozelka (znáte ho z reklamy na Oskar), Lukáš Homola a Petr Brychta a Honzu hráli Zbyněk Fric, Jan Kaštovský a Zdeněk Hruška.

Závěr
Na záver bych chtěl říct, že tento muzikál stojí za vidění i když jste film viděli třeba pětkrát. Michal Kozelka v roli Filipa skutečně exceluje svým zakoktáváním a komickými obličeji. Muzikál je určitě stejně dobrý jako film.
Při přípravě práce jsem čerpal ze stránky www.starci.cz

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT